طنین همتی|شهرآرانیوز، نرخ ثابت نان با وجود افزایش هزینههای جاری از جمله دستمزد کارگر، اجاره محل و افزایش قیمت خمیرمایه و... امسال صدای نانوایان را درآورده است، اما داستان به اینجا ختم نمیشود، زیرا افزایش قیمت آرد هم به مشکلات آنها افزود و مزید بر مشکلات
تعطیلی چند روزه نانواییها شد.
یک نانوا در منطقه طلاب مشهد در تشریح هزینههای خود میگوید: از سال ۹۸ که نرخ نان را به ما اعلام کردند، خمیرمایه که حدود ۱۲۵ هزار تومان بود، تا کنون ۳۲۰ هزار تومان شده است. پلاستیک حمل نان قبلا بستهای ۱۲ هزار تومان بود، اما اکنون بسته ۲۵ کیلویی آن کیلویی ۲۹ هزار تومان شده است. اجاره مکان هم که پارسال حدود ۶ میلیون تومان بود، امسال ۹ میلیون تومان شده، مزد کارگر و بیمه هم که با افزایش نرخ همراه بوده است، قبض گاز هم جزو هزینههای ثابت ما ماهانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است. همه این افزایش قیمتها را با نرخ مصوب نان که هیچ تغییری نکرده است، در نظر بگیرید. آیا این حق ما نیست که نرخ صحیح نان بررسی شود؟
وی ادامه داد: باز هم ما با این هزینهها از اول سال گذران زندگی میکنیم. اما
افزایش قیمت آرد و از طرفی افزایش
تقاضای مردم باتوجهبه گرانی سایر کالاهای اساسی از جمله برنج، آرد سهمیهای هم جوابگوی ما نیست و ما را به تعطیلی چند روزه کشیده است.
این نانوا در ادامه درباره میزان سهمیه آرد و اینکه پاسخگوی نیازشان است یا نه، گفت: ۲۱۰ کیسه، سهمیه آرد ما در ماه است، درحالیکه اگر تقاضای مردم را در نظر بگیرید به نیاز بیش از ۳۰۰ کیسه در ماه میرسید. ما مجبوریم این نیاز مازاد را از بازار آزاد و کارخانهها تهیه کنیم. آردی که در گذشته کیسهای ۹۰ هزار تومان میخریدیم، حالا باید کیسهای حدود ۲۰۰ هزار تومان بخریم. باز هم این را در نظر بگیرید که با این افزایش قیمت آرد برای تهیه نان، باید با نرخ مصوب به دست مردم برسد.
وی تأکید کرد: در نظر بگیرید که باتوجهبه قیمت پایین دستمزد که ما توان پرداخت بیشتر از آن را نداشتیم، کارگرهای متخصص هم از صنف ما رفتند و برایشان با این ساعت کاری بهصرفه نبود. همه اینها بهیقین در کیفیت نان تأثیر میگذارد.
معاون نظارت و بازرسی اتحادیه نانوایان مشهد با تأیید مشکلات نانوایان در وضعیت موجود، اظهار کرد: امروز که کارفرمای ما باید بهدنبال تجهیزات و نظافت مغازه طبق پروتکلهای بهداشتی و پیشرفت کارش باشد، خودش کارگر مغازه شده است تا بتواند هزینههایش را پوشش دهد. در وضعیت موجود بهترین گزینه نرخ نان صحیح و مطابق با هزینههای جانبی نانوایان است.
خدایی در پاسخ به اینکه نان خوراک اولیه مردم است و آیا افزایش قیمت آن، مردم را بیشتر دچار آسیب میکند یا نه، پاسخ داد: ما حدود ۳۰۰۰ نانوایی در مشهد داریم که هر نانوایی دستکم ۴ کارگر دارد و اگر خانواده این کارگرها را در نظر بگیریم که بهنوعی مصرفکننده نان هستند، میبینیم که این گرانی در زندگی همه ما تأثیر گذاشته است.
اگر ما یک نان را ارزان نگه داریم، قطعا باید کیفیتش را پایین بیاوریم. وقتی خمیرمایه گران شود، جوششیرین جای آن را میگیرد، وقتی کارگر متخصص رفت، کارگر غیرمتخصص جای او را میگیرد و وقتی کمبود آرد پیش بیاید و به هر شکلی بخواهیم قیمت را مصوب نگه داریم، خواهناخواه مردم مجبورند هر نوع نانی را که تولید میکنیم، بخرند و این کیفیت پایین نان که نانوا هم برای آن دلایل منطقی دارد، در آخر به کمفروشی و گرانفروشی ختم میشود.
وی افزود: مسلما همین کیفیت پایین نان سلامت مردم را به خطر میاندازد و مطمئنا مردم انتخابشان نان باکیفیت است تا نان بیکیفیت ارزان.
خدایی در ادامه تصریح کرد: قبلا که نانواییها آزادپز بودند، مردم حاضر بودند بهازای نان باکیفیت دوسه برابر بیشتر پول پرداخت کنند، ولی الان مجبورند هرچه ما میفروشیم را بخرند.
طبق گزارش میدانی شهرآرانیوز از نانواییهای شهر، بیشتر نانواییها آرد سهمیهای ماهانه خود را باتوجهبه تقاضای خرید نان، در ۱۲ روز اول تمام میکنند و مجبورند باقی آرد لازمشان را با نرخ آزاد بخرند که با نرخ مصوب نان و افزایش قیمت آرد، برایشان مقدور نیست و آنها را بهسمت تعطیلی چند روزه میکشد که آن هم بهنوعی تخلف محسوب میشود. نانوایان حتی موظف شدند در روزهای تعطیل هفته هم ساعت کاری خود را برای پخت نان به اتحادیه اعلام کنند.